Jaką rolę w organizmie odgrywają antyoksydanty

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Wolne rodniki i niestabilne cząsteczki w organizmie zaburzają procesy metaboliczne, wywołują reakcje oksydacyjne. Przeciwutleniacze wiążą te pierwiastki, ratując komórki, przedłużając młodość, zapobiegając uszkodzeniom DNA i rozwojowi nowotworów. Nie da się uchronić przed wolnymi rodnikami, wnikają one do organizmu z powietrzem, wodą, pożywieniem. Dlatego ważne jest, aby zażywać przeciwutleniacze w postaci oddzielnych leków lub dobrze się odżywiać, uzyskując bardzo potrzebne substancje.


Istnieje cała rodzina substancji wiążących wolne rodniki. Jeśli tłumaczyć przeciwutleniacze w prostych słowach , to są to na przykład kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6, witaminy z grup B, A i E, koenzym 10, resweratrol. Dzięki zbilansowanej diecie osoba otrzymuje wystarczającą ilość przeciwutleniaczy. Niezbędne jest też spożywanie owoców cytrusowych, słodkiej papryki, szpinaku, buraków, ryb morskich gotowanych lub gotowanych na parze, orzechów, brokułów.



Często spożywanie odpowiednich pokarmów jest okazjonalne, a zwykłe jedzenie pokrywa zaledwie 10% zapotrzebowania na przeciwutleniacze. Substancje te są niezbędne, bo wpływają na organizm znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych. Wiążą wolne rodniki, poprawiając odżywienie komórek, procesy metaboliczne i spowalniając starzenie się. Antyoksydanty zapobiegają nieprawidłowemu lub przyspieszonemu rozkładowi produktów w organizmie oraz rozwojowi szkodliwej flory w przewodzie pokarmowym.

 

Główną zasadą jest to, że jedna substancja, np. Omega 3, nie może zaspokoić wszystkich potrzeb organizmu. Konieczne jest zatem zapewnienie zrównoważonego spożycia głównych grup przeciwutleniaczy w organizmie. Dlatego zaleca się przeanalizowanie własnej diety. Na przykład, jeśli na stole dziennym jest mięso drobiowe, marchewki, papryki lub pomidory, to pokrywają one część potrzeb organizmu. Pozostałe przeciwutleniacze należy uzyskać z tabletki lub syropu. Bogactwo różnych kompleksów pozwala dostosować ten składnik do aktualnej diety. W celu poprawy kondycji skóry, odmłodzenia zaleca się również stosowanie kremów i maseczek wzbogaconych antyoksydantami.



Niewielki nadmiar w żaden sposób nie wpływa na organizm. Dlatego nie należy się obawiać przedawkowania, ważniejsze jest, aby opierać się na gwarantowanym minimalnym zapotrzebowaniu. To ono uratuje komórki organizmu, znormalizuje procesy metaboliczne i spowolni starzenie się. 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika axell69

Posty  durnego   sTallinna   

Posty  durnego   sTallinna    adminie  i właścicielu   teraz wrzucasz?? - kompromitacja  , jestem z wami od początku  , dlatego   mogę  napisać to co myślę -       jest to  - DNO  dodam że nie ma   drugiego dna ,  to jest dno pod każdym    względem     

„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984

Portret użytkownika Sio

Gorszy od wolnych rodników

Gorszy od wolnych rodników jest stres oraz niepewność.
Osoba pogodna i spokojna nie będzie aż tak bardzo narażona na raka i inne choroby, ale dieta musi też być odpowiednia.
Oczywiście wiara w nieistniejących chrystusów i mahometów jest jak regularne odżywianie się w mcdonaldzie.

Portret użytkownika Glikus

Po osobistych doświadczeniach

Po osobistych doświadczeniach i literaturze dr A. Więckowskiego to należy regularnie odkwaszać organizm, aby uniknąć raka. Najlepiej jeść dużo warzyw, pić sodę, a unikać węglowodanów. Bycie pogodnym to za mało.

Skomentuj