Przezroczyste żaby mogą pomóc w zapobieganiu nagłej śmierci człowieka

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Naukowcy odkryli, jak małe żaby żyjące w lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej mogą stać się prawie przezroczyste. Wysyłają one całą swoją krew do wątroby i prawie znikają.

 

 

W naturze przezroczystość występuje tylko u stworzeń całkowicie wodnych, takich jak larwy węgorza i galaretowate meduzy. W przypadku zwierząt lądowych i między lądem a wodą osiągnięcie przezroczystości jest trudniejsze, ponieważ światło inaczej odbija się od powietrza niż od wody.

 

Kolejnym problemem jest krew. Czerwone krwinki wykorzystują rdzawe białka hemoglobiny, które wiążą się z tlenem. Białka te pochłaniają światło i nadają krwi szkarłatny kolor, dzięki czemu skóra pozostaje nieprzejrzysta. Tylko antarktyczne ryby lodowe, które żyją w chłodnych głębinach Oceanu Południowego, całkowicie porzuciły hemoglobinę, nadając swojej krwi mętny biały kolor.

 

Aby dowiedzieć się, w jaki sposób szklane żaby pokonują tę przeszkodę, naukowcy wykorzystali wysoce skalibrowane kamery do uchwycenia przezroczystości szklanych żab Fleischmanna (Hyalinobatrachium fleischmanni), które gromadzą się wzdłuż strumieni w całej Ameryce Środkowej. W nocy, kiedy płazy rozmnażają się i żerują, są nieprzejrzyste, ale w ciągu dnia, kiedy drzemią na liściach, większość ich ciała, z wyjątkiem limonkowozielonego odcienia grzbietu, staje się przezroczysta. Pomaga to żabom wtapiać się w liście jak krople rosy i chronić przed pająkami i wężami.

 

Naukowcy zwrócili kilka żab do laboratorium i obserwowali je przez kilka dni. Uśpione przezroczyste żaby były od 34% do 61% bardziej przezroczyste niż aktywne. Okazało się, że ta zwiększona przezroczystość jest spowodowana brakiem czerwonych krwinek przepływających przez ich żyły.

 

„Zaobserwowaliśmy, że zwierzęta nie miały krwi, kiedy zasypiały” – mówi Carlos Taboada, biolog z Duke University i autor nowego badania. Kiedy się obudziły, krew zaczęła ponownie krążyć, zmniejszając jej przezroczystość.

 

Aby ustalić, gdzie podziały się krwinki, Taboada i jego współpracownicy wykorzystali obrazowanie fotoakustyczne, które pokazuje fale ultradźwiękowe wytwarzane, gdy czerwone krwinki absorbują światło. W ciągu dnia naczynia krwionośne w wątrobie żaby przepełniały się krwinkami czerwonymi, co skutkowało zwiększeniem wielkości narządu o około 40%. W porównaniu z innymi żabami drzewnymi, które mogą przechowywać tylko 12% swoich czerwonych krwinek w wątrobie, szklane żaby mogą przechowywać 89%, tj. prawie wszystkie czerwone krwinki ich organizmu.

 

Współautor badania, Jesse Delia, biolog z Amerykańskiego Muzeum Historii Naturalnej, mówi, że nie jest jasne, w jaki sposób zwierzęta przeżywają tak ekstremalne adaptacje. „Praktycznie nie mogą przenosić tlenu przez 12 godzin dziennie”.

 

Kolejną zagadką jest to, w jaki sposób szklane żaby są w stanie przenieść tak wiele krwinek w jedno miejsce bez tworzenia potencjalnie śmiertelnego skrzepu. Rozwiązanie tego problemu może prowadzić do lepszych metod leczenia zakrzepów krwi u ludzi, mówi Richard White, onkolog z University of Oxford, który badał rozprzestrzenianie się raka i innych chorób u półprzezroczystego danio pręgowanego, ale nie był zaangażowany w nowe badanie. „Ta pozornie elementarna obserwacja dotycząca przezroczystych żab ma bardzo wyraźne implikacje dla ludzkiego zdrowia”.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Endymion

"Czysta zdrowa bez

"Czysta zdrowa bez konserwantów i innych trucizn, żywność,  zapobiegła by  wielu chorobą" dokładnie tak jak piszesz! ale skąd to pozyskać, chyba będąc ekologicznym rolnikiem.. Sad Niestety większość w miejskim kołchozie jest skazana na markety..Nawet na ryneczku jaja od kurek często są marketowymi i zmywaczem do paznokci zmywane są pieczątki. Kupisz świniaka od rolnika, a ten był karmiony paszą GMO. Faktycznie najzdrowszy jest szczaw i mirabelki oraz dziczyzna. 

W Polsce nie ma dobrej wołowiny. Wszystko idzie na eksport, a promowana jest argentyńska. W markecie to co jest, to ze zdechłych krów. Trzeba być rolnikiem, albo bardzo bogatym, aby jeść zdrowo.

DIVI LESCHI GENUS AMO 

Portret użytkownika axell69

Czysta zdrowa bez

Czysta zdrowa bez konserwantów i innych trucizn, żywność,  zapobiegła by  wielu chorobą , sTallin  , ta legenda mamrocząca pod nosem , uparł się  i cyklicznie wmawia czytelnikom   że wszystko  moze pomóc  nam  po za oczywistą  sprawą . sTaliinna   przestań    pierdolić choć w   wigilię  , jeszcze żadna  żaba     niczego w ludzkim zdrowiu  nie  zmieniła - chyba że w twoim  więc nie całuj jej  ponownie w dupę  bo obłędu  półmroczności  ciemnej dostaniesz . A w ogóle to daj se spokój z  udostępnianiem  czego kolwiek ,  my  nie bedzieby głupot czytać  a ZnZ  podniesie swoją wartość do pozimu z czasów   gdy  jeszcze ciebie tu nie było  głupi dzieciaku 

„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984

Skomentuj