Uczeni tworzą pierwszy na świecie "laboratoryjny ser"

Kategorie: 

Źródło: www.freedigitalphotos.net
Wiele wskazuje na to, że w przyszłości niemal cała żywność będzie nienaturalnego pochodzenia - jeśli nie GMO to będą to jakieś laboratoryjne twory. Będą nas przy tym zapewniać, że żywność ta jest zdrowa i niczym się nie różni od naturalnej a dopiero z czasem okazałoby się iż coraz więcej ludzi, oczywiście z nie wiadomo jakiej przyczyny, zaczyna chorować. Do takiego świata prawdopodobnie zmierzamy. Naukowcy kiedyś stworzyli tzw. mięso in vitro - dziś tworzą ser, również w laboratorium.

 

Najnowszy twór został opracowany przez biohakerów z kalifornijskiego Counter Culture Labs i BioCurious. Odkryli oni sposób na stworzenie genów proteinowych sera na podstawie sekwencji krowiego DNA. Geny te zostały umieszczone wewnątrz zmodyfikowanych genetycznie komórek drożdżowych. Wraz z ich wzrostem powstaje białko sera, które jest potem oddzielane od drożdży.

 

Uczeni następnie połączyli białka z masłem roślinnym, z cukrem pochodzenia roślinnego oraz z wodą. W ten sposób stworzyli, jak to określili twórcy, prawdziwie wegańskie mleko, które następnie może zostać przekształcone w wegański ser. Autorzy badań twierdzą, że powstały w ten sposób ser będzie zdrowszy.
"Żyjemy w niezrównoważonym świecie. Ser który spożywamy dziś, jest produkowany przez krowy mleczne, które, mimo że tworzą pyszne mleko i ser, tworzą wyjątkowo duże emisje dwutlenku węgla. Tworząc alternatywną drogę do sera, możemy pomóc środowisku oraz zwiększyć dostęp do smacznej i zdrowej żywności" - powiedzieli twórcy laboratoryjnego sera.
Przypomnijmy, że w zeszłym roku w Holandii opracowano laboratoryjne mięso, które według profesora Marka Posta ma doprowadzić nawet do rewolucji żywieniowej. Wtedy, tak samo jak w przypadku sera in vitro, wskazywano na to że laboratoryjna produkcja żywności pozwoli ograniczyć emisję CO2.

 

Jednak wielu ludzi krytycznie podchodzi do takich metod tworzenia produktów spożywczych. Jedynym rozwiązaniem, aby ludzie jedli żywność laboratoryjną, jest jej wymieszanie z tą naturalną, bez tworzenia jakichkolwiek oznaczeń na opakowaniach, czyli tak jak obecnie postępuje się w przypadku żywności GMO.

 

 

Źródło: Dailymail.co.uk

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika tubylec

Ale dlaczego mowa że "w

Ale dlaczego mowa że "w przyszłości" skoro to już się dzieje? Coraz trudniej znaleźć produkty bez domieszki skrobii kukurydzianej czy elementów soi a to dwie rośliny z bardzo dużym prawdopodobieństwem bycia GMO .. sery z laboratorium czy mięso in vitro to tylko kolejne elementy trucia nas, dopełnieniem będzie drukowanie żywności na drukarkach 3D .. już prawie nie ma nic zdrowego do kupienia w sieciowych sklepach, nawet kupując sól trzeba szukać takiej bez antyzbrylacza, wszystko popakowane w toksyczne plastiki i napromieniowane. Już nawet uprawa własnego kawałka ziemi to nie to samo, skoro są opryski z nieba a na polu sąsiada rośnie GMO .. zdrowa żywność to już rzadkość a w przyszłości będzie nie do kupienia, bo kto będzie miał to zje sam a nie sprzeda.

Skomentuj