Kategorie:
Zjawisko El Niño, naturalne zjawisko klimatyczne, które pojawia się w cyklicznych odstępach czasu, ma poważne konsekwencje dla globalnego klimatu. Jego wpływ na opady deszczu w różnych regionach świata może przynieść zarówno korzyści, jak i wyzwania dla sektora rolnictwa, które z kolei wpływa na globalne zasoby żywnościowe.
Uniwersytet Genewski i Szwajcarski Instytut Zdrowia Tropikalnego i Publicznego, w oparciu o wieloletnie badania, zwrócili uwagę na potencjalne konsekwencje El Niño dla produkcji żywności w różnych regionach świata. Odkryli, że zmieniające się wzory opadów mogą wpływać na plony w kluczowych rejonach uprawnych, prowadząc do kryzysów żywnościowych.
Nadmierna wilgotność, spodziewana w rejonach takich jak południe Stanów Zjednoczonych i Róg Afryki, może przynieść korzyści dla niektórych upraw, ale także stwarzać ryzyko powodzi, które mogą zakłócić produkcję rolną. Z drugiej strony, w rejonach takich jak Afryka Południowa, Ameryka Łacińska, Australia i części Azji Południowo-Wschodniej, spodziewana susza może przynieść poważne konsekwencje dla produkcji rolniczej.
Ważne jest zrozumienie, że jakość nasienia nie jest jedynym wskaźnikiem zdrowia reprodukcyjnego. Inne parametry, takie jak ruchliwość i morfologia plemników, również odgrywają kluczową rolę w zdolności mężczyzny do prokreacji. Z kolei te parametry są wpływane przez różne czynniki środowiskowe i styl życia.
Aby lepiej zrozumieć potencjalny wpływ El Niño na globalne plony, naukowcy z NASA Harvest, NASA Goddard Space Flight Center, NOAA, Uniwersytetu Maryland i Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Cruz przeanalizowali dane dotyczące plonów i klimatu z lat 1961-2020. Odkryli, że zmieniające się wzory opadów związane z El Niño miały wpływ na plony na znacznej części światowych gruntów ornych.
Systemy wczesnego ostrzegania, takie jak FEWS NET, odgrywają kluczową rolę w monitorowaniu i przewidywaniu skutków zjawisk klimatycznych dla bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki swoim analizom i prognozom, rządy i organizacje międzynarodowe mogą podjąć środki w celu zmniejszenia ryzyka kryzysów żywnościowych.
W obliczu zbliżającego się kryzysu żywnościowego ważne jest, aby społeczność międzynarodowa podjęła konkretne działania w celu zmniejszenia wpływu zmieniających się wzorów opadów na produkcję żywności. Inwestycje w badania i rozwój, które skupiają się na tworzeniu odmian roślin bardziej odpornych na ekstremalne warunki pogodowe, jak również rozwijanie bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych, mogą pomóc w dostosowaniu się do tych zmieniających się warunków i zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego dla wszystkich.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
W DYSKUSJI WYRAŻAM WŁASNE POGLĄDY KTÓRE NIE MAJĄ NA CELU NIKOGO OBRAZIĆ ,TYM NIEMNIEJ OBRAŻALSKIM WSTĘP DO DYSKUSJI SUROWO ZABRONIONY !!!
Skomentuj