Stwierdzono, że składnik mleka matki jest kluczem do rozwoju serca

Kategorie: 

Źródło:123rf.com

Naukowcy ustalili, że niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju jest niezbędny kwas tłuszczowy, który nie jest wytwarzany samodzielnie, ale dostaje się do organizmu tylko z pożywieniem. W eksperymentach przedklinicznych, na tle całkowitego braku kwasu, zwierzęta laboratoryjne padły. Teraz naukowcy zdobyli nowy wgląd w potencjalny mechanizm rozwoju patologii ludzkiego serca na bardzo wczesnym etapie życia.

 

 

Naukowcy z Hiszpanii badali komórki mięśnia sercowego - kardiomiocyty, dzięki którym serce bije. W początkowej fazie rozwoju komórki te wykorzystują glukozę i kwas mlekowy, a po dojrzewaniu potrzebują kwasów tłuszczowych. Naukowcy przeprowadzili eksperyment porównawczy z nowonarodzonymi myszami, aby lepiej zrozumieć cechy tych procesów.

 

Pierwszej grupie podawano zwykłe mleko matki, drugiej grupie podawano mleko bez kwasów tłuszczowych. Niedobory żywieniowe szybko doprowadziły do nieprawidłowości w rozwoju serca i śmierci większości młodych.

 

Dalsze obserwacje wykazały, że kluczowym składnikiem mleka matki myszy był kwas gamma-linolenowy (GLA), który występuje również w mleku ludzkim. GLA jest niezbędnym kwasem i dostaje się do organizmu człowieka wyłącznie z pożywienia. Stwierdzono również, że GLA wykorzystuje receptor RXR do przełączania z glukozy i kwasu mlekowego na kwasy tłuszczowe. Jest prawdopodobne, że inne cząsteczki są również zaangażowane w ten mechanizm.

 

Ten kierunek będzie aktywnie eksplorowany w dalszych badaniach wraz z wpływem GLA na rozwój tkanki ludzkiego serca.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Skomentuj