Zakwaszenie oceanów grozi wyginięciem krabów

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Zakwaszenie oceanów to globalny problem, który zagraża nie tylko zdrowiu naszej planety, ale także przetrwaniu wielu gatunków morskich. Wśród nich są kraby Metacarcinus magister, które, jak wykazały badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto, są szczególnie narażone na negatywne skutki zakwaszenia.

 

Kraby te, znane również jako kraby Dungeness, są niezwykle ważne dla ekosystemu morskiego. Ich zdolność do wyczuwania zapachów za pomocą czułków jest kluczowa dla ich przetrwania, ponieważ pomaga im znaleźć pożywienie, odpowiednie siedliska i unikać drapieżników. Niestety, zwiększone stężenie dwutlenku węgla w oceanach może prowadzić do degradacji narządów węchowych krabów, co z kolei może prowadzić do spadku ich liczebności.

 

Zakwaszenie oceanów jest skutkiem globalnego ocieplenia i akumulacji gazów cieplarnianych. W miarę jak poziom dwutlenku węgla w atmosferze rośnie, rośnie również jego stężenie w oceanach. Ten dodatkowy dwutlenek węgla reaguje z wodą morską, tworząc kwas węglowy, który obniża pH wody i prowadzi do zakwaszenia.

 

Konsekwencje tego procesu mogą być katastrofalne dla wielu gatunków morskich, które są bardzo wrażliwe na zmiany składu wody. W przypadku krabów Metacarcinus magister, zakwaszenie może zniszczyć cząsteczki substancji i uniemożliwić im wiązanie się z receptorami węchowymi. To z kolei może prowadzić do spadku liczebności tych krabów, co zagraża całemu ekosystemowi morskiemu.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika spokoluz

Oceany morza mają ok 3%

Oceany morza mają ok 3% zasolenie i wdług psełdo nałki to lodowce topnieją i rozcienczają zasolenie - czyli zakwaszenie . To skąd nadmierne zakwaszenie - z grantów dla małkofcóf , którzy potwierdzą każdą niemożliwą.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika emel

spokoluz wrote: lodowce

spokoluz wrote:
lodowce topnieją i rozcienczają zasolenie - czyli zakwaszenie
Zasonie to nie jest zakwaszenie. To dwa różne parametry roztworu. Topniejące lodowce (jeśli mają inne pH niż woda oceaniczna) mogłyby pewnie zmieniać pH w nieznacznym stopniu, jednak istotnym czynnikiem jest obecnie pochłanianie dwutlenku węgla z atmosfery co w największym stopniu przyczynia się do zmian kwasowości wody (chociaż ta wciąż ma lekki odczyn zasadowy).

spokoluz wrote:
 To skąd nadmierne zakwaszenie
Mógłbyś doczytać (ze zrozumieniem) do końca artykuł tutaj zamieszczony, to może zrozumiałbyś.

 

Portret użytkownika Medium

Zasonie to nie jest

Zasonie to nie jest zakwaszenie.

Nie chodzi o działanie i odczyn in vitro, a działanie in vivo.

Nie wiem, w jakim stopniu podobna jest fizjologia różnych organizmów do ciała ludzkiego, lecz sól należy do produktów kwasotwórczych, choć ma odczyn obojętny. Identycznie z cytryną - jest kwaśna w smaku i przy badaniu odczybnnikami, ale w organizmie jest zasadotwórcza

Mięso też nie jest kwaśne i nie musi być posolone, ale wskutek procesów trawiennych zakwasza i stoi w spisie kwasotwórczych produktów na czele.

Portret użytkownika spokoluz

Kombinacji ciąg dalszy i

Kombinacji ciąg dalszy i wybielania siuebie - sół w organiźmie człowieka tworzy kawsy żołądkowe i Jka napiasał  JK  NIE WIESZ to KURWA nie pisz gniotów o tym , że sół zakwasza !!! Jesteś MEGAŻAŁOSNA , że w ogóle odpisdałaś  !!! Jak czegoś nie wiesz to zamnkinij r.j i nic nie pisz  bo zostajesz zawsze zjechana merytoryką bo ...... gówno wiesz i gówna piszesz. Bo zawsze poza mną znajdzie sie ktoś , kto ma wiedzę i cię zrobi znów pod poziomem ziemi i inteligencji.

Czy ty w ogóle kumasz co sie do ciebie pisze czy tylko walisz kopie z kartki od oficjerów ?

Juz mi nawet ciebie nie żal.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika spokoluz

Ty otworzyło sie - cót !!!

Ty otworzyło sie - cót !!! Drugi raz to wklejasz a juuż ci pisałem cieniaszko , że ten koleś nawet moim wnukiem nie może być bo nosi na sobie syndrom katola - walisz taką cieniznę , że jest mi już ciebie żal - po prostu żal bo jak można zniżyć się do takich arguumentów - przebiłaś 6-te dno. Idziesz na rekord Guinessa czy jak to tak sie pisze.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika spokoluz

Jesteś cieńka. U mnie sie to

Jesteś cieńka. U mnie sie to nie otworzyu bo ...... na maszynie zablokowane a nie wchodzę na gnioty bo system blokuje.

Domniemam , że zawaliłaś jakiegoś  "chama" aby mnie zdeprecjonować - cham wróci do ciebie - co życzysz to otrzymasz - zwykła karma.  Miej pretensje do siebie za to co robisz i czynisz.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika spokoluz

emel ma rację - zasolenie to

emel ma rację - zasolenie to nie zakwaszenie - zrobiłem to specjalnie bo nasza wszechwidzucą medium zrobiuła z zasolenia organizmu zakwaszenie - ocean to organizm zatem zasolenie nie jest zakwaszeniem - nie podpieła się do tematu bo jej dowaliłem z tą solą i czekałem na reakcję ale jak widać wiedza jej tak słaba i nie wykorzystała okazji na zlinczowanie mnie.

Emel - potwierdzam - zasolenie tgo nie zakwaszenie - zakwaszają kwasy anie sole i chodzi o ph.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Strony

Skomentuj