Kategorie:
Ekologiczne warzywa liściaste mogą zawierać niebezpieczne bakterie, takie jak Pseudomonas, Salmonella i Helicobacter i stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Politechniki w Walencji, którzy na kongresie w Lizbonie dotyczącym mikrobiologii klinicznej i chorób zakaźnych, opowiedzą o swoim odkryciu.
Eksperci odnotowują wzrost spożycia warzyw ekologicznych, w tym surowych, w związku z obawami przed produktami uprawianymi przy użyciu pestycydów i herbicydów. Naukowcy odkryli, że organiczne warzywa liściaste mogą zawierać najprostsze jednokomórkowe mikroorganizmy, w tym wolno żyjące ameby, które żywią się bakteriami i służą im jako „organizmy gospodarzy”.
Zanieczyszczenia mogą wynikać z obróbki gleby nawozami organicznymi, takimi jak obornik i osad ściekowy z systemów nawadniających. Warzywa liściaste są szczególnie podatne na zanieczyszczenie kałem ze względu na ich bliskość do ziemi i wysokie prawdopodobieństwo zjedzenia bez gotowania.
W przebadanych 17 próbkach sałaty i szpinaku znaleziono bakterie Flavobacterium (10%), Pseudomonas (10%), z których wiele jest nieszkodliwych. Jednak w jednej trzeciej próbek wykryto 52 chorobotwórcze typy bakterii, w tym Legionella, Salmonella i Arcobacter. Ameba Acanthamoeba castellanii, która powoduje ślepotę i zapalenie mózgu, została wykryta w 63% próbek.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Skomentuj