Biolodzy znaleźli niebezpieczne bakterie w organicznych warzywach

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Ekologiczne warzywa liściaste mogą zawierać niebezpieczne bakterie, takie jak Pseudomonas, Salmonella i Helicobacter i stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Politechniki w Walencji, którzy na kongresie w Lizbonie dotyczącym mikrobiologii klinicznej i chorób zakaźnych, opowiedzą o swoim odkryciu.

Eksperci odnotowują wzrost spożycia warzyw ekologicznych, w tym surowych, w związku z obawami przed produktami uprawianymi przy użyciu pestycydów i herbicydów. Naukowcy odkryli, że organiczne warzywa liściaste mogą zawierać najprostsze jednokomórkowe mikroorganizmy, w tym wolno żyjące ameby, które żywią się bakteriami i służą im jako „organizmy gospodarzy”.

 

Zanieczyszczenia mogą wynikać z obróbki gleby nawozami organicznymi, takimi jak obornik i osad ściekowy z systemów nawadniających. Warzywa liściaste są szczególnie podatne na zanieczyszczenie kałem ze względu na ich bliskość do ziemi i wysokie prawdopodobieństwo zjedzenia bez gotowania.

 

W przebadanych 17 próbkach sałaty i szpinaku znaleziono bakterie Flavobacterium (10%), Pseudomonas (10%), z których wiele jest nieszkodliwych. Jednak w jednej trzeciej próbek wykryto 52 chorobotwórcze typy bakterii, w tym Legionella, Salmonella i Arcobacter. Ameba Acanthamoeba castellanii, która powoduje ślepotę i zapalenie mózgu, została wykryta w 63% próbek.

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika nlnh

Szanghaju też znaleźli covid

Szanghaju też znaleźli covid omicron w przydomowych ogródkach i dlatego policja niszczy, a ludzie głodują. Każdy powód dobry, a gdzie nie ma bakterii? W sterylnych opatrunkach jest z kolei Roundup i nikomu nie przeszkadza

Portret użytkownika spokoluz

Tych nałkofcóf sponsoruje

Tych nałkofcóf sponsoruje przemysł chemiczny czy tylko mi się tak wydaje ? Spadła sprzedaż pędzonek z Holandii , Francji , Hiszpanii ? Nie ma to jak "zdrowiuśkie , pełne aromatu i składników odżywczych" pomidorki , ogórki uprawiane w buteleczkach czy sałata uprawiana na stołach uprawowych bez kontaktu z ziemią. 

Pane nałkofcu a co zez szparagami z gebelsówa - une nie tyko , że majum kuntakt z zimią ale cołe som w zimi - ile une mają bakteriów ? A co zez pszynicom bo una tyż wyrosto z zimi - chlyb tyź jest trujuncy a ło kartoflach czy rzodkiwce to już nie wspumna.

Pane nałkofcu a łeb se pon zbadoł bo chyba wew środku mocie tyko baktyrie ( dularobacter i ełrobacter ) ale na to sum takie chemiczne proszki i możecie se tyn gupi łeb spryskać abo łyknuńć na zdrowie.

W czasach kiedy się młodzież jeszcze zbierała w wakacje wieczorem Ile to się najadło różnych warzyw z tzw. harendy , przecież to smakowało najlepiej pod słońcemj , umyte w jeziorze ale w ogóle. Korpochemia zapłaciała sprzedajnemu idiocie za te wypociny w ełro czy w dularach ?

Dla minusujących z urzędu za kasiorę przekazuję usmański gest pozdrowiena.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika Q

Publikowanie takich bredni ma

Publikowanie takich bredni ma na celu jedynie dezinformację służącą zohydzeniu tego co naturalne , dobre i zdrowe . Od zawsze jadaliśmy płody rolne wprost wyciągnięte z gleby , podobnie jak i owoce wprost podniesione z ziemi i nikomu nigdy nic nie było - bo gleba to ŻYCIE. Przez całe tysiąclecia nikt niczego niczym nie opryskiwał i nie zastanawiał się czy na ogórku bądź żodkiewce siedzi jakaś bakteria albo inna ameba - tylko brał i jadł . Teraz wszystko jest "nie dobre" poza tym co GMO i bezglebowo uprawiane kurna ! Nawet mleko prosto od krowy im nie pasuje bo "szkodzi" ! 

Po co człowieku powielasz te brednie i mącisz ludziom w głowach ??? Jak komuś nie pasuje zdrowe , naturalnie uprawiane warzywo to niech sobie sztuczne na nawozach , opryskach i innym syfie kupi - zawsze też może je sobie w domestosie wymoczyć. Dla mnie sprawa jest jasna .. Jak ktoś publikuje takie "wypociny" podpisując się pod tym to znaczy , że myśli tak samo , bo jakoś nie zauważyłem cienia zdystansowania do opinni tych żałosnych "biologów".

Portret użytkownika r

Jak ta cywilizacja nie

Jak ta cywilizacja nie wyginęła jedząc te śmiertelne warzywa. Sam takie jadłem i jeszcze pomagałem w wywożeniu obornika i żyje. Cud panie, cud. Ale to było dawno, dawno, temu. Najlepsze warzywa sa z fabryki od Sorosa i Gejtsa.

Skomentuj