Soczewica szybko obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

Kategorie: 

Źródło: zmianynaziemi.pl

Soczewica jest rośliną strączkową i jest znana z wysokiej zawartości błonnika i białka, a także obecności pewnych związków bioaktywnych, takich jak polifenole. Naukowcy z USA przeprowadzili wizualny eksperyment i na krótki czas wprowadzili soczewicę do diety różnych osób otyłych. Okazało się, że dieta ta szybko obniżyła poziom cholesterolu i glukozy.

 

Eksperyment trwał dwanaście tygodni. W tym czasie uczestnicy jednej grupy zaczęli jeść zieloną soczewicę, tj. około 0,6 filiżanki dziennie przez siedem dni w tygodniu. Ochotnicy z drugiej grupy nie zmienili swojej diety. Wszyscy byli otyli, a wskaźnik masy ciała wynosił 34.

 

Wyniki badania opublikowano na stronie internetowej News Medical. Naukowcy zauważyli, że codzienne spożywanie soczewicy obniża poziom metabolizmu lipidów, w tym poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein o małej gęstości. Z drugiej strony nowa dieta obniżyła poziom glukozy i wskaźniki reakcji zapalnej. Należy zauważyć, że przez cały czas trwania eksperymentu uczestnicy spożywali około 50 g tłuszczu, z czego około połowę stanowiły tłuszcze nasycone.

 

Autorzy badania podsumowali zatem, że codzienne spożywanie soczewicy jest bezpieczną i skuteczną strategią dietetyczną poprawiającą zdrowie metaboliczne. Przede wszystkim takie odżywianie może być przydatne dla osób z nadwagą i otyłością w celu zapobiegania lub korygowania powikłań, takich jak cukrzyca i miażdżyca.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Skomentuj