W drobiu, wieprzowinie i wołowinie znaleziono substancje, które chronią przed demencją

Kategorie: 

Źródło: tg

Oczywiście mięso ma swoje zalety. Naukowcy przeanalizowali różne rodzaje mięsa i odkryli w nich nowe przeciwutleniacze. Pomagają one złagodzić zmęczenie i zapobiegają demencji.

 

Najnowsza praca naukowa dotyczyła dipeptydów zawierających 2-okso-imidazol (2-okso-IDP). Wcześniej liczne badania wykazały, że IDP mają działanie ochronne przed różnymi chorobami związanymi ze stresem oksydacyjnym, takimi jak cukrzyca, niedokrwienie, rak, starzenie się i choroby neurodegeneracyjne.

 

Naukowcy określili również zawartość IDP i 2-okso-IDP w kilku próbkach mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, drób i mięso wieloryba. Ogólnie rzecz biorąc, autorzy opracowali wysoce czułą metodę wykrywania takich substancji.

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.

Skomentuj