Picie kawy i herbaty wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia słabości fizycznej w późniejszym życiu

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Przełomowe badanie przeprowadzone w Singapurze wykazało, że osoby pijące kawę lub herbatę w średnim wieku rzadziej doświadczają słabości fizycznej w późniejszym życiu. W badaniu Singapore Chinese Health Study, pod kierunkiem profesora Koh Woon Puai ze Szkoły Medycznej Yong Loo Lin na Uniwersytecie Narodowym w Singapurze, wzięło udział ponad 12 000 uczestników w wieku od 45 do 74 lat przez 20 lat.

Początkowo wywiady z uczestnikami przeprowadzono w wieku średnim, średnio w wieku 53 lat, przy użyciu ustrukturyzowanego kwestionariusza w latach 1993–1998. W ankietach tych uczestnicy podali informacje na temat spożycia napojów zawierających kofeinę (takich jak kawa, herbata i napoje bezalkoholowe) oraz żywności (takiej jak czekolada), a także ich charakterystyki socjodemograficznej, historii medycznej, wzrostu i masy ciała, nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej aktywność i czas snu.

 

Wywiady uzupełniające przeprowadzono w dwóch kolejnych fazach. W drugim badaniu, które przeprowadzono w latach 2006–2010, uczestnicy mieli między innymi podać swoją wagę. Trzecie badanie przeprowadzono w latach 2014–2017, kiedy średni wiek uczestników wynosił 73 lata. Podczas tej ankiety uczestnicy zostali zapytani o wagę, poziom energii, a także zostali poddani testom siły uścisku dłoni i teście TUG. 

 

Badanie wykazało, że osoby pijące kawę, czarną lub zieloną herbatę w wieku średnim znacznie rzadziej doświadczały słabości fizycznej w późniejszym życiu. W szczególności uczestnicy, którzy pili cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie, byli znacznie mniej narażeni na osłabienie fizyczne w porównaniu z tymi, którzy nie pili kawy codziennie. Podobnie u osób, które codziennie piły czarną lub zieloną herbatę, prawdopodobieństwo wystąpienia osłabienia fizycznego było znacznie zmniejszone w porównaniu z osobami, które nie piły herbaty.

 

Picie kawy i herbaty od dawna wiąże się z różnorodnymi korzyściami zdrowotnymi, a to badanie stanowi uzupełnienie rosnącej liczby badań potwierdzających te twierdzenia. Według profesora Koh Woon Pueya: „Nasze odkrycia sugerują, że umiarkowane do wysokiego spożycie kawy i herbaty może być korzystne w utrzymaniu sprawności fizycznej i zapobieganiu słabości fizycznej u osób starszych”. Jest to zgodne z wcześniejszymi badaniami, które powiązały spożycie kawy i herbaty ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca i niektóre rodzaje nowotworów.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Skomentuj